مقالات

ارز دیجیتال یا کریپتوکارنسی (Cryptocurrency)

تیر 10, 1403

مطالعه در 7 دقیقه

ارز دیجیتال یا کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) ارزهایی هستند که وجود فیزیکی نداشته و دیجیتالی هستند. این ارزها به منظور پرداخت و خرید محصولات و خدمات بکار می‌روند. با توجه به نقش مهمی که انواع ارز دیجیتال امروزه در جوامع بشری پیدا کرده‌ند، می‌توان گفت این دارایی‌های دیجیتالی در حال حرکت به تبدیل شدن به پول رایج در بسیاری از کشورها هستند. روز به روز بر تعداد پذیرندگان این رمز ارزها افزوده شده و شرکت‌ها و فروشگاه‌های بزرگی نیز از این ارزها پشتیبانی می‌کنند. از کریپتو نه تنها می‌توان کسب درآمد نمود، بلکه می‌توان محدودیت‌های موجود جهت پرداخت بین المللی را نیز از بین برد.

از این‌رو بسیاری از افراد کنجکاو و علاقه‌مند به این حوزه ممکن است با پرسش‌هایی مانند ارز دیجیتال چیست و چه کاربردی دارد؟ یا انواع ارز دیجیتال چیست؟ و چگونه وارد ارز دیجیتال شویم؟ و … مواجه شوند. برای ورود به دنیای کریپتوکارنسی نیاز به آموزش ارز دیجیتال، شناخت بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری و آموزش خرید و فروش ارز دیجیتال دارید. در ادامه این مطلب از وب سایت منتوروید با ما همراه باشید تا به پرسش‌هایتان مانند ارز دیجیتال چیست به زبان ساده پاسخ داده شود.

پول (money) یا ارز چیست

پول (money) یا ارز چیست؟

پول واحدی است که برای حسابداری و استاندارد پرداخت (مانند ریال ایران)، شناخته شده می‌شود. هر کشور دارای ارز/پول مخصوص به خود است. ارز عموماً به عنوان نوع پذیرفته‌شده‌ی پول به شمار می‌رود که شامل اسکناس های کاغذی و سکه می‌شود. ارزها توسط دولت توزیع می‌شوند و در داخل اقتصاد گردش دارند. ارز که به عنوان نوعی واسطه برای مبادله کالا و خدمات بکار می‌رود، پایه و زیربنای کسب‌وکارها محسوب می‌شود.

مثلاً ا‌رز رسمی کشور سوئیس، فرانک و ار‌ز رسمی ژاپن ین ،پوند انگلستان دلار امریکا، مثال‌هایی از ارز فیات یا پول فیات (Fiat Money) هستند. یک استثنا در مورد یورو آن است که این ارز به عنوان ارز چندین کشور اروپایی بکار می‌رود. اگرچه هر نوع ار‌ز تنها مختص یک کشور به شمار می‌رود اما در مواردی احتمال دارد برخی کشورها ارز کشورهای دیگر را در کشورشان قانونی اعلام کنند. برای نمونه السالوادور و پاناما استفاده از ارز دلار را آزاد اعلام کرده‌اند.

نرخ ارز

نرخ ارز چیست؟

نرخ ارز در واقع به ارزش برابری یک واحد پول خارجی به پول داخلی گفته می‌شود. به بیان دیگر بهای فروش یا خرید یک واحد پول خارجی به پول اصلی کشور را نرخ ارز می‌نامند. اغلب ارزها، مانند دلار آمریکا می‌توانند با دیگر ارزها در بازار پول معامله و یا تبدیل شوند. توریست های بین المللی که قصد دارند ار‌ز خود را مبادله نمایند معمولاً این کار را بدون هیچ محدودیتی در بانک‌ها و یا صرافی‌ها انجام می‌دهند.

این ارزها نوعی ارز کاملاً تبدیل‌پذیر معرفی می‌شوند. ارزهای نیمه تبدیل‌پذیر نیز به آن دست ارزهایی می‌گویند که بانک مرکزی روی آن‌ها نظارت دارد. بانک‌های مرکزی برخی مواقع این کار را توسط سرمایه گذاری بین المللی و کنترل جریان نقدی انجام می‌دهند. ارزهای غیر تبدیل‌پذیر نیز به ارزهایی گفته می‌شوند که در بازار خارجی شرکت نکرده و مجاز به تبدیل‌شدن به دیگر ارزها به‌ صورت مستقیم نیستند. سکه‌ها و اسکناس‌هایی که هر فرد همراه خود حمل می‌کند از نظر فنی ارز هستند پول محسوب نمیشود.

ارز فیات (Fiat Currency) چیست

ارز فیات (Fiat Currency) چیست ؟

ارز فیات (Fiat Currency ) یا پول فیزیکی همان اسکناس‌های کاغذی و سکه‌های فلزی هستند که در خرید و فروش‌های روزانه از آن‌ها استفاده می‌کنیم. این ارزها به عنوان پول رایج هر کشوری شناخته می‌شوند. ارزهای فیات قدرت خود را از دولت‌ها می‌گیرند. به عنوان مثال، هر اسکناس دلاری توسط دولت ایالات متحده پشتیبانی و چاپ می‌شود.

ارز فیات یا همان پول بدون پشتوانه (Fiat Currency)،‌ واحد پولی کشورهاست این ارز جایگزینی برای استاندارد طلا و پول کالایی (کالایی اقتصادی که به‌جای پول استفاده می‌شود) است. ریشه واژه فیات (Fiat) از یک واژه لاتین به معنای «باید بشود» یا «بگذار بشود» گرفته شده است.

ارز فیات هیچگونه ارزش فیزیکی نداشته و تنها یک تکه کاغذ یا سکه است. این ارزها که همان اسکناس‌ها و سکه‌های رایج امروزی هستند؛ در سراسر جهان برای مبادلات اقتصادی، تجاری،‌ خرید وفروش کالا و سرمایه گذاری و…. استفاده میشوند.

ارز دیجیتال چیست و چه کاربردی دارد

ارز دیجیتال چیست و چه کاربردی دارد؟

در تعریف ارز دیجیتال چیست به زبان ساده می‌توان گفت این ارزها تنها به صورت الکترونیکی وجود دارند و هیچگونه قالب فیزیکی و قابل لمسی ندارند. از آنجایی که ارز دیجیتال ساختار فیزیکی ندارد توسط سیستم‌های کامپیوتری دیجیتال و متصل به اینترنت، ذخیره و مدیریت می‌گردند. شما می‌توانید به آسانی با استفاده از گوشی همراه‌تان آن ها را خریداری کنید. ارز رمزنگاری شده یک ارز دیجیتال یا مجازی می‌باشد که توسط رمز گشایی و محاسبات ریاضی به دست می آید.

کسی در این سیستم امکان کلاهبرداری و تقلب وجود ندارد. کنترل ارز دیجیتال به دو صورت متمرکز و غیرمتمرکز انجام می شود. در کنترل متمرکز ارز دیجیتال، یک نقطه مرکزی مانند بانک برای کنترل بر عرضه پول وجود دارد اما در کنترل غیرمتمرکز ارز دیجیتال، کنترل بر عرضه پول از قبل مشخص شده و یا روی آن توافق گردیده است.

بسیاری از ارزهای رمزپایه شبکه های غیرمتمرکزی می‌باشند که مبتنی برفناوری بلاکچین بوده و توسط یک شبکه بزرگ از کامپیوترها کنترل می‌شود. یک ویژگی بارز ارزهای رمزپایه آن است که به صورت کلی بوسیله هیچ مرجع مرکزی صادر و توزیع نمی‌شود و این سبب شده تا آنها از لحاظ تئوری در مقابل مداخلات یا دستکاری‌های دولت‌ها و حکومت‌ها مصون بمانند. ارزهای دیجیتال بر پایه سیستم رمزنگاری‌شده‌ای می‌باشند که امکان پرداخت امن به شکل آنلاین را با استفاده از توکن‌های مجازی فراهم می‌کنند.

از همین رو به ارزهای دیجیتال، رمزارز نیز گفته می‌شود. ارزهای دیجیتال بوسیله هیچ نهاد دولتی و یا خصوصی پشتیبانی نمی شوند؛ بنابراین، اثبات وضعیت حقوقی این ارزها در حوزه‌های قضایی گوناگون مالی در سرتاسر جهان سخت است.

در بعضی از کشورها قانونی و در بعضی دیگر غیرقانونی هستند. در برخی از کشورها نیز هنوز هیچ قانونی برای آن‌ها وضع نشده است. کاهش هزینه‌ها در انتقال پول یکی از اهداف اصلی ایجاد ارزهای دیجیتال است.

ویژگی‌های مهم ارزهای دیجیتال

یکی از اولین رمز ارزها ارز دیجیتال بیت کوین بود که در سال 2018 با افزایش قیمت ناگهانی خود مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفت. نکته اصلی در جذابیت و عملکرد بیت‌کوین و دیگر انوع ارز دیجیتال ساخته‌شده بر پایه فناوری بلاک چین، این است که در نگهداری و انجام معاملات آن‌ها از یک حساب آنلاین استفاده شده است. این حساب آنلاین بر پایه یک ساختار اطلاعاتی توافق شده ایمن است که نگهداری آن بوسیله کل شبکه یک گره منفرد یا رایانه با کپی از دفترچه انجام می‌شود. هر بلوک جدید تولید شده باید بوسیله هر گره تأیید گردد، جعل تاریخ معاملات نیز تقریباً غیرممکن می‌باشد! در حال حاضر هیچگونه مرجع اصلی، شرکت یا دولتی وجود ندارد که به اطلاعات شخصی و دارایی شما دسترسی داشته باشد. در صورت نداشتن نسخه پشتیبان از کلید خصوصی و در زمان از بین رفتن هارد دیسک، موجودی ارز دیجیتال از بین رفته و غیرقابل‌ برگشت است.

مزایای خرید و فروش ارز دیجیتال چیست؟

در ادامه قصد داریم به برخی از مزایای انواع ارز دیجیتال بپردازیم:

  • عملیات پرداخت سریع تر و آسان‌تر از روش های عادی بانکی انجام می شود. عملیات پرداخت ارز دیجیتال، به صورت غیر متمرکز انجام می شود و به ارگان یا سازمان خاصی وابسته نیست. همان طور که می‌دانید تایید عملیات‌های پرداخت بوسیله بانک‌ها، ادارات و اشخاص ثالث می تواند ساعت‌ها و یا حتی روزها زمان ببرد.
  • کارمزد عملیات تراکنش‌های بین المللی با انواع ارز دیجیتال از حالت معمول آن بسیار کم‌تر است. در حالت معمول، شما برای انتقال پول از کشوری به کشور دیگر، ملزم به پرداخت هزینه های زیادی به خصوص هنگام تبدیل ارز بودید. ارز دیجیتال علاوه‌بر سرعت بخشیدن به عملیات انتقال بین المللی، سبب کاهش هزینه های انتقال شده و شما را بی نیاز از تبدیل واحد ارز می‌کند.
  • نقل و انتقال ارز دیجیتال در هر ساعتی از شبانه روز، با سرعت بالا ممکن است و تراکنش ها نیمه ناشناس هستند. اما در آخر هفته و خارج از ساعات اداری معمولا امکان استفاده از خدمات بانکی وجود ندارد.

در سیستم های پرداختی الکترونیکی بانک ها، تمامی اطلاعات شخصی شما ثبت می شوند و قابل استناد هستند. در ارز دیجیتال بیت کوین این عملیات متفاوت می‌باشد؛ البته نه به این خاطر که تراکنش ها ناشناس و غیرقابل پیگیری است. تراکنش های بیت کوین کاملا شفاف بوده و میزان انتقال و آدرس کیف پول فرد دریافت دهنده و انتقال دهنده برای تمامی اعضا قابل مشاهده هستند و تراکنش ها نیز امکان پیگیری دارند؛ اما این امر به معنی افشای اطلاعات شخصی افراد مثل کد ملی و همانند این اطلاعات نیست. با طراحی سایت صرافی ارز دیجیتال یا خرید اسکریپت صرافی ارز دیجیتال می‌توان از مزایای ارزهای رمزنگاری شده بهره برد.

معایب ارز دیجیتال چیست؟

علی رقم مزایای گفته شده در بالا برای انواع ارز دیجیتال، این رمز ارزها معایبی نیز دارند که در زیر به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • نوسان قیمت های انواع ارز دیجیتال و عدم داشتن ثبات قیمت یکی از معایبی است که می توان به آن اشاره کرد. اگر قصد انتخاب بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری را دارید، بهتر است همواره این نوسان ها را در نظر بگیرید.
  • عدم اعتماد کاربران یکی دیگر از مشکلات انواع ارز دیجیتال به حساب می آید که به علت این است که برخی ارزها از زیر ساخت های قوی امنیتی برخوردار نیستند. بیت کوین اولین و قابل اعتماد ترین ارز موجود است که دارای زیرساخت های امنیتی قدرتمندی است اما انواع دیگری از ارز دیجیتال به جز بیت کوین هم وجود دارند.
  • یادگیری امور اساسی نظیر افتتاح کیف پول و نگهداری صحیح دارایی‌های دیجیتال شاید برای کاربران سخت و سردرگم کننده باشد. ساده شدن انجام این امور می‌تواند استفاده از کیف پول و همچنین خرید و انتقال انواع ارز دیجیتال را راحت‌تر و لذت بخش تر کند.

چرا دولت ها و حکومت ها با توسعه ارز دیجیتال مخالف هستند؟

در زیر به دلایل مخالفت حکومت‌ها با انواع ارز دیجیتال اشاره می‌کنیم:

  1. استفاده از ارز دیجیتال به علت غیر متمرکز بودن و حذف واسطه می‌تواند باعث کاهش درآمد دولت ها شود.
  2. استفاده زیاد از ماینرها می‌تواند مضرات زیست محیطی و اتلاف منابع انرژی را در پی داشته باشد.
  3. ناشناس بودن معاملات ارز دیجیتال بیت کوین، احتمال پول شویی و انجام معاملات غیر قانونی را بوجود می‌آورد.

انواع ارز دیجیتال چیست؟

انواع ارز دیجیتال به سه دسته زیر تقسیم می‌شوند:

ارز دیجیتال بیت کوین

بیت کوین اولین شکل رایج ارز دیجیتال در جهان است. در واقع، ارز دیجیتال در بیت کوین خلاصه می‌شد. در حال حاضر قیمت ارز دیجیتال بیت کوین بسیار گران است. در سال ۲۰۲۱، هزینه یک بیت کوین 68000 دلار بود و اکنون 60,890.59 دلار است. اما شما مجبور نیستید یک بیت کوین بخرید، می‌توانید واحدهای کوچکتری از آن را بخرید. 

آلت کوین

آلت کوین اصطلاحی است که برای هر ارز دیجیتال جایگزین بیت کوین بکار می‌رود. محبوب‌ترین آلت کوین در این اکوسیستم، اتریوم است که یکی از سریع‌ترین ارزهای دیجیتال در حال رشد در بازار می‌باشد.  

استیبل کوین

استیبل کوین‌ها ارزششان به ارزها یا دارایی‌های فیات مختلف مانند طلا متصل است. استیبل کوین‌هایی که اغلب با دلار آمریکا (مانند تتر) پیوند می‌خورند، راهی را به کاربران می‌دهند تا پولی شبیه به دلار ولی در قالب ارز دیجیتال در اختیار داشته باشند.

ده ارز دیجیتال مهم بازار کریپتو و بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری

در آموزش خرید و فروش ارز دیجیتال و برای تبدیل شدن به یک تریدر موفق بهتر است با مهم‌ترین و بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری و خرید و فروش آشنا شوید. بدین منظور ما در ادامه آموزش ارز دیجیتال به ده تا از مهم‌ترین انواع ارز دیجیتال در بازار کریپتو اشاره می‌کنیم:

ارز دیجیتال بیت کوین

1.بیت کوین (Bitcoin)

بیت کوین اولین ارز دیجیتال در جهان است که در سال ۲۰۰۹ توسط ساتوشی ناکاموتو راه‌اندازی شد. البته این اسم، نام یک فرد نیست! بلکه نام مستعار گروهی از افراد می‌باشد که هنوز هویت اصلی آن‌ها افشا نشده است. در حال حاضر، بیت کوین جزو محبوب‌ترین ارزهای دیجیتال بوده و بسیار ارزشمند است.

ارز دیجیتال اتریوم

2.ارز دیجیتال اتریوم (Ethereum)

ارز دیجیتال اتریوم در سال 2015 ایجاد و به با ارزش‌ترین ارزدیجیتال بعد از بیت‌کوین تبدیل شد. اتریوم برای تجارت و بستن قرارداد مناسب و امن است؛ چرا که این ارز در یک پلتفرم نرم‌افزاری غیرمتمرکز است که امکان ساخت و اجرای قراردادهای هوشمند را بدون تقلب، کنترل یا مداخله‌ی شخص سوم دیگری فراهم می‌کند. سازندگان اتریوم مدعی هستند که این ارز را می‌توان جهت رمزگذاری، غیرمتمرکزسازی، مبادله‌ و ایمن‌سازی بکار برد. اپلیکیشن‌های اتریوم روی توکن‌های این شبکه به نام اتر کار می‌کنند.

ارز دیجیتال ریپل

3.ریپل (Ripple)

ارز دیجیتال ریپل جزو ارزان‌ترین رمزارزهاست که در سال 2012 عرضه شد. ریپل یک شبکه‌ی پرداخت آزاد است. این ارز جهت معامله و تبادل ارز به شکل بین‌المللی در سریع‌ترین زمان ممکن با کمترین کارمزد به کار می‌رود. ریپل مشکلاتی همچون ریسک بالا، هزینه‌های کارمزد زیاد و زمان‌بر بودن عملیات بانکی را از میان بر می‌دارد. فعالیت ارز دیجیتال ریپل به صورت متمرکز است و از این لحاظ با بسیاری از انواع ارز دیجیتال موجود در بازار رمزارزها که بیشتر غیرمتمرکز هستند، متفاوت می‌باشد.

ارز دیجیتال بایننس کوین

4.بایننس کوین (Binance)

ارز دیجیتال بایننس کوین فعالیت خود را در بستر اتریوم آغاز کرد و بعدها به صورت مستقل به فعالیت خود ادامه داد. این ارز دیجیتال هم اکنون در بازار دارای ارزش 565.79 دلار در بازار است و شما با آن می‌توانید در معاملات خود در صرافی بایننس، از بایننس تخفیف بگیرید.

ارز دیجیتال تتر

5.تتر (Tether)

ارز دیجیتال تتر در سال ۲۰۱۴ ارائه شد. قیمت ارز دیجیتال تتر بر مبنای دلار آمریکا مشخص می‌شود و امکان تبدیل رمزارزها را در زمانی کمتر به دلار بوجود می‎آورد. تتر جزو یکی از اولین و محبوب‌ترین استیبل کوین‌ها در بازار ارزهای دیجیتال است.

دوج کوین

6.دوج کوین (Dogecoin)

ارز دیجیتال دوج کوین برای اولین بار در سال 2013 به بازار ارزهای دیجیتال وارد شد. پروتکل دوج در حالت کلی مشابه بیت‌کوین است اما یک سری تفاوت‌های جزئی بین این دو وجود دارد. دوج محدودیتی در تولید ندارد و از فناوری اسکریپت به عنوان یک طرح اثبات کار استفاده می کند.

7.لایت کوین (Litecoin)

این ارز اولین بار در سال 2011 معرفی شد که جزو اولین ارزهای دیجیتال بعد از بیت کوین بود و در حال حاضر، علاوه بر سازندگان این ارز، تجار بسیاری این ارز را به رسمیت می‌شناسند. لایت کوین براساس یک شبکه  پرداخت جهانی متن باز ایجاد شده و توسط ارگان دولتی یا بانکی کنترل نمی‌شود.

این ارز به بیت کوین شباهت‌های زیادی دارد اما تفاوت‌هایی هم میان این دو ارز دیجیتال وجود دارد. استخراج لایت کوین هم مانند ارز دوج کوین مبتنی بر الگوریتم اسکریپت براساس پروتکل اثبات کار است و این موضوع سبب افزایش سرعت نرخ تولید بلوک‌های لایت کوین شده است. تفاوت بیت کوین و لایت کوین در تایید سریعتر تراکنش‌ها توسط پروتکل لایت کوین و تولید بلوک جدید است.

8.کاردانو (Cardano)

این ارز دیجیتال پروتکلی مشابه اتریوم دارد ولی امکاناتی فراتر از آن ارائه می‌کند. برخی معتقدند که با روی کار آمدن کاردانو، پایان کار اتریوم می‌رسد اما این ارز به تازگی وارد بازار شده و مسیر زیادی پیش رو دارد. کاردانو با پشتوانه قدرتمند سازندگان و پژوهش محور بودن خود در حوزه بلاک‌چین جایگاه بالایی را در بین دیگر انواع ارز دیجیتال اثبات سهم و دیگر ارزهای دیجیتال بزرگ کسب کرده‌ است.

9.پولکادات (Polkadot)

پلکادات (توکنی روی شبکه های غیر متمرکز) امکان اتصال شبکه‌های بلاک چین مختلف را به هم فراهم کرده است و سعی دارد شبکه‌ای هدفمند و یکپارچه از آن‌ها ایجاد کند. ارز پولکادات چندین مزیت اساسی داشته که سعی در ایجاد تحول در ساختار شبکه‌های بلاک چینی دارد؛ به‌ عبارت ساده‌تر، اگر بلاک چین‌های مختلف راه‌حلی برای مشکلات دنیای واقعی باشند، می‌توان شبکه پولکادات را برای مشکلات بلاک چین‌ها به عنوان راه حلی درنظر گرفت. پولکادات بوسیله ایجاد شبکه یکپارچه، مشکلات هزینه‌بر بودن و کندی تراکنش‌ها و تعامل‌پذیری در محیط ارزهای دیجیتال را برطرف می‌کند.

10.استلار (Stellar)

استلار بوسیله یکی از توسعه دهندگان ارز دیجیتال ریپل راه‌اندازی شد. این ارز با هدف انجام تراکنش‌های بزرگ میان بانک‌ها و موسسات وارد بازار ارزهای دیجیتال شده و توانسته مشکلات تراکنش‌های بزرگ را برطرف سازد. معمولا انتقال هزینه‌های بالا بین بانک‌ها و موسسات چندین روز زمان می‌برد و کارمزد بالایی نیز دارد، اما استلار این مشکلات را کنار زده و تراکنش‌ها را با بالاترین سرعت، بدون واسطه و با کمترین هزینه ممکن انجام دهد. با اینکه استلار به منظور استفاده موسسات راه‌اندازی شده اما به دلیل متن باز بودن آن، همه افراد می‌توانند از آن استفاده کنند.

-----

دیدگاه خود را درباره این مطلب بنویسید

امتیاز شما : 0 از 5

نظر خود را بنویسید



فرم ثبت گزارش